Promoce se blíží, cupcaky máme upečené a nyní nás čeká zdobení. Ač se to nemusí na první pohled zdát, zdobení je jednoduché a zvládne ho opravdu každý. Pro ty méně šikovné, kteří se nechtějí pouštět do cukrové hmoty jsme připravili šablonu, pomocí které vyrobíte hezké promoční čepice z papíru.
Nejprve začneme krémem
Nejlépe se pracuje s máslovým krémem, se kterým můžete začít zdobit cupcaky ihned po jeho vyšlehání. Tento krém si připravíte podle receptu ZDE.
Jedna z variant, jak nanášet krém je pomocí nože, kdy krém rovnoměrně rozetíráte po povrchu cupcaku. Na tom není co zkazit, ale pro jedinečnou příležitost, jako je promoce bych se přikláněla k trochu slavnostnějším cupcakům.
Dortíky ozdobíte jednoduše pomocí cukrářských sáčků a zdobítek. Existuje nepřeberné množství zdobítek. A protože jsem měla připravené dva barevné krémy, použila jsem dva cukrářské sáčky a v každém jinou cukrářskou špičku. Ukážeme si, že i pomocí jednoho kusu zdobítka lze vytvořit různé vzory.
Cukrářské sáčky jsou k zakoupení ve specializovaných cukrářských obchodech, ale nalezneme je i v supermarketech typu Globus apod.. Doporučuji zakoupit sáčky z bavlny. Dobře se s nimi pracuje a navíc je můžete po vyprání znovu a znovu použít. Koupí látkového sáčku také nezatěžujete přírodu, jako je tomu u sáčku igelitového.
Já jsem použila pogumovaný bavlněný sáček. Jeho výhoda spočívá v tom, že krém neprosakuje a vy tak nemáte opatlané ruce. To samozřejmě platí pouze tehdy, pokud si nešikovně neumažete sáček krémem zvenku 🙂 Doporučit mohu cukrářské sáčky, které vyrábí moje maminka. Ke koupi je máme v našem eshopu DarekKPromoci.cz v kategorii „Na oslavu, párty„.
- Do špičky cukrářského sáčku vložíme zdobítko. Dáme si pozor, aby nám nevznikal prostor, kterým by krém utíkal ven.
- Sáček ohrneme tak, aby nám do něj šel snadno vložit krém. Sáček plníme krémem pomocí lžíce.
- Když je sáček cca do poloviny naplněn, tak ho nad krémem stočíme a v sáčku zmáčkneme krém tak, abychom se zbavili vzduchových bublin.
- Můžeme zdobit!
Cukrářskou špičku č. 1 jsem použila na modrý krém a špičku č. 2 na červený.
Při zdobení záleží, zda zdobíte cupcake od středu, nebo z okraje, dále na síle, jakou tlačíte krém a směru pohybu.
Cupcake č. 1
Při zdobení cupcaku č. 1 držíte cukrářský sáček kolmo k dortíku a začínáte od středu směrem ven. Krém nanášíte ve spirále.
Cupcake č. 2
Zde držíte cukrářská sáček skoro kolmo k dortíku a směřujete zvenku dovnitř. Pokud budete pohybovat sáčkem dopředu a trochu zpět, pak vytvoříte takové malé bochánky, jak je můžete na cupcaku vidět. Když dojdete do středu, můžete pokračovat dál a vytvořit takovou pyramidu.
Cupcake č. 3 a 4
U těchto dortíků držíte sáček opět kolmo ke cupcaku. Jednotlivé kytičky vytlačujete tak, že špičku umístíte na dortík, vymáčkete trochu krému a pohybem dolu a nahoru jednotlivou kytičku dokončíte. U dortíku č. 3 jsem vytlačovala krém více, než u dortíku č. 4 a vznikly tak větší kytičky.
Cupcake č. 5
Postup je stejný jako u č. 1, jen díky jiné cukrářské špičce vznikla kouzelná růže. Tato varianta se mi líbí nejvíce.
Cupcake č. 6
Postup stejný jako u č. 2, jen jsem nevytvářela pyramidu.
Cupcake č. 7
Postup je stejný jako u č. 3.
Cupcake č. 8
Postup stejný jako u č. 6, jen pohyb dokola neustále pokračuje, nevracíte se zpět.
Cukrářská hmota
Když máme cupcaky pokryté krémem, je čas na „třešničku na dortu“ a tou jsou promoční dekorace. Můžete použít marcipán, nebo fondán. Já jsem tentokrát zvolila fondán.
- Hmotu si obarvíme potravinářskou barvou. Doporučuji zvolit gelovou barvu, se kterou se mi dobře pracuje. Velmi dobrou zkušenost mám s gelovou barvou Food Colours, se kterou dokážete vytvořit dokonale černou barvu, což právě potřebujeme. Z tubičky vymáčkneme trochu barvy podle potřeby a zapracujeme ji do fondánu. Pokud se nám hmota lepí na podložku, přidáme trochu prosátého moučkového cukru a s fondánem se nám opět bude dobře pracovat.
- Z hmoty si vyválíme placku, ze které tvoříme čtverce a váleček, ze kterého si vytvoříme podstavec čepice a malý knoflík na vršek čepice. Dále si vytvoříme střapce. Ty necháme schnout na okraji např. talíře tak, aby již držely ten správný tvar. Jednotlivé kusy necháme chvíli odpočinout, ztvrdnou a poté nám budou hezky držet tvar. Podstavec nedělejte moc úzký, vršek čepice by vám potom mohl přes čepici padat.
- Složíme čepici dohromady. Pokud byste jen přiložili kusy na sebe, tak vám s největši pravděpodobností držet nebudou. Pomůžeme si čistou vodou, nebo cukrovou vodou. Pomažeme jí místo, kde se mají kousky spojit a čepici sestavíme.
Kromě promočních čepic si můžete vytvořit i diplomy. Z fondánu vyválíme obdélník, který potom smotáváme do ruličky. Aby se vám vytvořil hezky smotaný dokument, při rolování na střed diplomu trochu tlačíme. Střed diplomu zapečetíme úzkým páskem barevného fondánu.
Tip: Pomocí fixu s potravinářskou barvou můžete na fondán napsat i jméno s titulem, datum ukončení školy, promoce aj.. Já jsem použila pero od firmy Rainbow dust, které má dva hroty-jeden tenký a druhý tlustší.
Papírová promoční čepice
A pro ty, kteří se nechtějí piplat s fondánem jsme připravili šablonu promoční čepice.
Párátko vložíte mezi dva papíry, které tvoří spodní část klobouku, všechny díly přilepíte k sobě a je hotovo!