Oslava promoce – recept na promoční cupcake

Absolvent má již svůj diplom v kapse, slavnostně přísahal na žezlo a nastal čas získaný titul pořádně oslavit. Oslava se může konat v restauraci, a nebo mohou rodinní příslušníci slavnostní tabuli připravit v domácím prostředí. O slavnostní tabuli budeme hovořit v dalším článku, nyní se zaměříme na tu nejsladší věc z celé tabule, a to úžasné promoční cupcaky. Možná se ptáte, co to cupcake je a jak se liší od muffinu? I my jsme po tomto pátrali a odpovědi nalezli. Poradíme také, jaké barvy použít na obarvení cukrářské hmoty pro ozdobení cupcaků.

Jak to tedy vlastně je?Promoční cupcake - oslava promoce

Poslední dobou jsou jak muffiny, tak i cupcaky velmi oblíbenou záležitostí. Vypadají velmi podobně, ale nalezneme mezi nimi celou řadu rozdílů. Podle wikipedie je muffin „druh pečiva menších rozměrů, tvarově připomíná některé dortíky, není však tak sladký a obecně nemívá polevu“. Jedná se tedy spíše o snídaňové pečivo, jehož tvar připomíná hříbeček. Povrch muffinu je rozpraskaný, ovšem cupcake má povrch dokonale hladký.

Cupcake je takový malý dort. Prapůvodně byly tyto dortíky pečeny v hrnečku/šálku (anglicky „cup“) a odtud pramení jejich název „dortík z hrnečku“. První označení „cupcake“ se datuje do roku 1828. Hlavním rozdílem, kterým se cupcake odlišuje od muffinu je krém. Cupcaky jsou jím velmi bohatě ozdobeny a fantazii se meze nekladou. Krém se nanáší buď nožem, tuto variantu doporučujeme pro šikovné ruce, nebo cukrářským sáčkem, který má nepřeberné množství nástavců a vy tak můžete vytvořit opravdu umělecké kousky. Celý cupcake můžete dozdobit kousky ovoce, cukrářskými perličkami nebo dekorací. A protože se specializujeme na promoce, nemůžeme upéct jiné cupcaky, než ty promoční.

Vybrali jsme pro Vás recept, který je jednoduchý a můžeme zaručit, že se každému povede a cupcaky budou chutnat výtečně.

 

Luxusní klasika – vanilkový cupcake s promoční čepicíCupcake s promoční čepicí a diplomem

(recept na 12 cupcaků)

Ingredience:

115 g změklého másla
130 g cukru krystal
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu, nebo polovina vanilkového lusku
60 ml mléka
100 g hladké mouky
95 g polohrubé mouky
špetka soli
1,5 lžičky prášku do pečiva
(citronová kůra)

Krém (na 12 cupcaků):

230 g cukr moučka – prosátý přes sítko
115 g másla
lžička vanilkového extraktu, nebo polovina vanilkového lusku
2-3 lžíce mléka

Postup:

  1. Změklé máslo vyšleháme do hladka, poté přidáme cukr a šleháme, dokud se nám nevytvoří pěna.
  2. Přidáme vejce, vanilkový extrakt/vanilku, vše zamícháme.
  3. Vedle toho si smícháme hladkou a polohrubou mouku, prášek do pečiva a sůl.
  4. Polovinu sypkých ingrediencí přidáme k vyšlehané pěně, zamícháme, vmícháme mléko a nakonec přidáme druhou polovinu sypké směsi.
  5. Těsto vlijeme do papírových košíčků, které jsou vloženy do formy na muffiny a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 17-20 minut.

Cupcaky zdobíme až tehdy, kdy jsou úplně vychladlé. Jinak by nám po nich krém stékal a z našeho veledíla by byly takové malé obludy.

U krému postupujeme podobně.

  1. Nejprve vyšleháme máslo, poté přidáme cukr a opět šleháme.
  2. Nakonec přidáme vanilku a mléko.
  3. Všechny ingredience šleháme do té doby, než vznikne hustý krém a nejsou v něm cítit hrudky cukru.

Upečené a vychladlé cupcaky zdobíme krémem a promočními čepičkami z fondánu. Návod na tuto skvostnou dekoraci najdete zde. V tomto článku naleznete také tipy, jak pomocí různých cukrářských zdobítek jednoduše vykouzlíte cupcaky jako z cukrárny.

Tip: Do krému nebo těsta můžete přidat barvivo a vytvořit tak spoustu barevných dortíků. Barvivo se prodává ve formě prášku nebo gelu. Nejlepší zkušenost mám s gelovými barvivy. Krásně se s nimi pracuje a hmotu obarví rovnoměrně.

 

Potravinářské barvy

Při pečení promočních cupcaků jsem vyzkoušela 2 různá gelová barviva. Obě dvě barví, k tomu jsou také určeny, ovšem systost je různá.

  • Barva gelová potravinářská od Dr. Oetkera (10g)Potravinářské barvy - zdobení promočních capcake

Tuto barvu jsem chtěla zkusit ze zvědavosti. Nakupovala jsem suroviny na cupcaky a jak to tak bývá, tak mě supermarket „vnutil“ i tuto barvu :). Řekla jsem si vlastně proč ne, třeba budu překvapena.

Výrobce udává, že je barva vhodná jak do těsta, krému, marcipánu nebo fondánu. Já jsem barvu vyzkoušela právě na krému a dále na fondánu.

Výsledek můžete vidět na obrázku. S barvou krému jsem spokojená, ale na můj vkus jsem do krému už tak dala velké množství barviva. Pokud bych chtěla vytvořit sytější odstín, tak by to šlo už jen velmi těžko.

Cupcakes ve stylu promoce - slavnostní tabuleProblém nastal u fondánu. Protože cílem bylo vytvořit krásné promoční čepice, které jsou černé, nakoupila jsem i černou barvu. S tou jsem se ale trochu prala a po 15 minutách snažení se a vymačkání skoro celé tuby na malý kousek fondánu s výsledkem světlé šedé barvy, jsem tyto gelové barvy pro potahovací hmotu zavrhla a vrátila jsem k ověřené gelové barvě.

 

 

  • Gelová barva Food Colours (20 g)Potravinářské barvy - zdobení promočních capcake

Tuto barvu jsem nakoupila v prodejně specializující se na cukrářské potřeby. Stojí zhruba stejně, jako od Dr. Oetkera, jen je dvojnásobně velká a na rozdíl od ní se s ní perfektně pracuje a vytvoříte s ní obrovskou škálu odstínů včetně dokonale černé.

Tato barva u mě jednoznačně vyhrála! Pokud ji budete využívat jen na cupcaky, pak vám vydrží velmi dlouho.

Tip: Při zapracování barvy do fondánu, nebo marcipánu hmota řídne. Připravte si trochu prosátého moučkového cukru, který do hmoty podle potřeby přidávejte, aby se s ní stále dobře pracovalo.

 

Jak vytvořit malé promoční čepice, diplomy a jak nanést krém na cupcake? O tom je náš další článek, který si přečtete ZDE.